Gyereknapi motorozás - esőben

 

A BMWMCB életében célként tűztünk ki bizonyos - politikától mentes - társadalmi szervezetekkel való együttműködést, támogató segítségnyújtást, lehetőségeinkhez mérten.

Mi a Székesfehérváron működő, Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítvánnyal vettük fel a kapcsolatot, ahol nevelőotthonokban és nevelőszülőknél nevelkedő állami gondozásban lévő gyermekek élik mindennapi életüket. Különböző adományokkal, programokon való részvétellel igyekszünk segíteni, színesíteni életüket. Ilyen események az évente megrendezésre kerülő gyermeknap, melyen idén hetedik alkalommal vettünk részt. A gyerekek részére szervezett délelőtti programok zárásaként motoroztatjuk az apróságokat.

Reggel 9 órára beszéltük meg a találkozót Budapesten, derűs jó időben indultunk, a Pilis felé fordítva a motorok orrát. Sajnos az induláskor még napsütéses idő egyre borúsabbá vált és a levegő is erősen lehűlt.

Gyermelynél az eredetileg tervezett utat megváltoztattuk, mert abban az irányban már sötét esőfelhők tornyosultak. Így elkanyarodtunk Tatabánya felé abban reménykedve, hogy erre kikerüljük az esőt. Tévedtünk. Tarján előtt már elkapott az eső, így megálltunk és gyorsan - amennyire a út mellett az ilyen lehetséges – esőruhákba burkolóztunk. Az útburkolat helyenként kenőszappanossá vált, így - mivel az eséseket el akartuk kerülni - óvatosan gurulgattunk. Az eső hol elállt, hol erősödött. Az esőruha viszont jólesett, mert a hűvös szelet is felfogta. Tatabányáról - a korábbi évektől eltérően - kisebb utakon Felsőgalla, Környebánya, Várgesztes felé haladva értünk Környére ahonnan Majkpuszta, Csákvár, Lovasberény érintésével 12 órára értünk a második találkozó helyre, a velencei M7 Mol benzinkúthoz. Kis várakozás után először Oláh Péter és Marci érkeztek a csodaszép oldalkocsis vassal, majd sorban a többiek. Kókai Miki és felesége autóval érkezett, utánfutón hozták az oldalkocsis R69-est. R69

A korábbi években a Budapesti Közlekedésrendészet Motoros Alosztályától két motoros rendőr is részt vett az eseményeken (a gyerekek legnagyobb örömére), az idén az EU elnökségi biztosítási szolgálatok miatt sajnos nem tudtak jönni.

Az eső kicsit elállt, sőt helyenként a nap is kisütött, reményt keltve a sikeres motoroztatási programhoz. Sajnos az időfelelős ismét keresztülhúzta számításainkat, mert mire megérkeztünk a motoroztatás helyszínére, az eső ismét csepegni kezdett. Szalai Géza már ott várt minket, Ő Kiskunhalasról, Kecskemét felől jött el. A kedvesem, Zsuzsa is már ott várt minket, az autója csomagtartójában berendezett - finom pogácsa és üdítő - büfével.

A gyerekek a délelőtti programjuk értékelése és ebéd miatt még nem voltak ott. Az eső továbbra is kisebb-nagyobb intenzitással esett. Nemsokára megérkezett a gyereksereg mindenre elszánt kis csapata, akik még örültek is az esőnek, mert kevesebben jöttek ki, így többet tudnak motorozni. A kifestett arcokból csillogó szemekkel kapkodták el a bukósisakokat, hogy minél előbb ülhessenek a motorokra. Volt olyan gyerek, aki csak azon kesergett, hogy nem hozta el otthonról a saját bukósisakját, így nem kellett volna arra várnia, hogy valakitől megkapja a bukót, csak egyik motorról leszállva már ülhetne a másikra. Fiúk, lányok, aprócskák, nagyobbacskák egyformán élvezték a motorozást. Nem győztek cikázni az oldalkocsisoktól a fűthető ülésű és zenés LT -éhez.

Voltak akiknek a GS-ek tetszettek. A motorozást talán még most is folytatnánk, de a nevelőszülők a hazautazásuk miatt befejeztették a programot. Bámulatos volt, hogy a gyerekek zokszó és nyafogás nélkül vették tudomásul. Elmondhatjuk, hogy az eső és hűvös idő ellenére nagyon sikeres napunk volt. Lassan elköszöntünk egymástól és elindultunk hazafelé.

Ismételten köszönöm mindenkinek, akik részt tudtak venni, és a motoroztatási programmal felejthetetlen örömet tudtunk szerezni ezeknek a gyerekeknek, akik már most jelezték, hogy jövőre is várnak bennünket.

Sellei János